Θα απαγορευθούν οι τηγανιτές πατάτες από την διατροφή μας; - Ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα του καρκινογόνου ακρυλαμιδίου
pronews.gr
Το ακρυλαμίδιο μια ουσία που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές (ψωμί, πατάτες κ.α) οι οποίες ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες αποδείχθηκε ότι είναι καρκινογόνο!
Η EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου ( EFSA Journal , Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 2015 ), με την οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις: Το ακρυλαμίδιο είναι καρκινογόνο.
Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε πειράματα σε ζώα. Εδώ αποδείχθηκε ότι το ακρυλαμίδιο στο ήπαρ μετατρέπεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία γλυκιδαμίδη, η οποία αντιδρά έντονα με το γενετικό υλικό.
Εκεί αποτρέπει τον γενετικό κώδικα από το να διαβάζεται και ευν
21:52 28/10/2019