#Δέσποινα Κονταράκη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δημοκρατία γένους θηλυκού

eleftherostypos.gr
Τα γενέθλια έχουν άλλη χάρη όταν είναι στρογγυλά. Οταν οι δεκαετίες και οι αιώνες δίνουν τη σειρά τους σε νέα ορόσημα και όνειρα, σε νέους στόχους και απολογισμούς. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Πέρσι, τα 200ά γενέθλια από την Ελληνική Επανάσταση εορτάστηκαν όσο και όπως επέτρεψε η σκιά της πανδημίας. Φέτος, τα 200+1... The post Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δημοκρατία γένους θηλυκού appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:00 27/03/2022

Γνώσεις και πεποιθήσεις για την Επανάσταση του 1821

eleftherostypos.gr
Δύσκολα αλλάζουν οι πεποιθήσεις ενός λαού, ιδίως όταν αυτές έχουν σχηματιστεί μέσα από κοινά σχολικά διαβάσματα και στερεοτυπικές αφηγήσεις. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Η τρίτη κατά σειρά έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για το «Πώς βλέπουν οι Ελληνες την Επανάσταση του 1821» λειτουργεί και πάλι ως ένας αδιάψευστος καθρέφτης των γνώσεων... The post Γνώσεις και πεποιθήσεις για την Επανάσταση του 1821 appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:58 26/03/2022

Οι παγκόσμιες καραμπόλες και το «σανό» του ΣΥΡΙΖΑ

eleftherostypos.gr
Ο κόσμος είναι λίγο πιο πολύπλοκος από αυτό που νομίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ισχυριστεί πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κρατούσε χαμηλά τις τιμές στο καλαμπόκι και τα σιτηρά με ένα νόμο και ένα άρθρο. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Ναι, θα μπορούσε να το κάνει, αφού πρώτα τακτοποιούσε... The post Οι παγκόσμιες καραμπόλες και το «σανό» του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:28 24/03/2022

Οι στιγμές που θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε

eleftherostypos.gr
Το ντοκιμαντέρ του υποψήφιου για Οσκαρ Ντέιβιντ Φρανς «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Πρόκειται για μια έρευνα που έγινε σε πέντε ηπείρους και σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνοντας την παγκόσμια προσπάθεια για την ανακάλυψη και τη διάθεση των εμβολίων για... The post Οι στιγμές που θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
16:10 22/03/2022

Μανώλης Ανδρουλάκης: Ηρωϊκή έξοδος

eleftherostypos.gr
Ηταν οι ήσυχες -φαινομενικά- μέρες του Δεκεμβρίου, όταν ο Μανώλης Ανδρουλάκης ανέβαζε στο Facebook ένα σκωπτικό σχόλιο: «Σε άλλα ευχάριστα νέα, τις προάλλες η Ρωσία αντιμετώπισε τη Φινλανδία σε αγώνα χόκεϊ (μπρρρ) φορώντας στολή της… ΕΣΣΔ (!). Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Νοσταλγία; Νεοσοβιετισμός; Φάρσα; Ρωσία είμαι, ό,τι θέλω κάνω; Κανείς δεν ξέρει.... The post Μανώλης Ανδρουλάκης: Ηρωϊκή έξοδος appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:16 20/03/2022

Καταδίκη της παράνομης εισβολής χωρίς αστερίσκους

eleftherostypos.gr
Ακόμα και αν είσαι από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, δεν μπορεί να μην προσέξεις αυτό το σχεδόν 40% των Ελλήνων πολιτών που δεν θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Για να είμαστε ακριβείς, 6 στους 10 πολίτες υιοθετούν πλήρως το χαρακτηρισμό, αλλά οι υπόλοιποι βάζουν... The post Καταδίκη της παράνομης εισβολής χωρίς αστερίσκους appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:00 18/03/2022

Οι στρατοί κατοχής δεν μακροημερεύουν

eleftherostypos.gr
Σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν καλά σενάρια, μόνο περισσότερο ή λιγότερο κακά. Ας πάρουμε λοιπόν μία από τις κακές εκδοχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ας υποθέσουμε ότι ο Πούτιν παίρνει το Κίεβο. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας... The post Οι στρατοί κατοχής δεν μακροημερεύουν appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
13:50 14/03/2022

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Το πιο σωστό «λάθος» της Ουκρανίας

eleftherostypos.gr
Στις ΗΠΑ υπάρχει μια σχεδόν κινηματογραφική, αλλά απολύτως πραγματική, πρόβλεψη ασφαλείας: Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνει την ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο, ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρεται σε κάποια μακρινή, μυστική τοποθεσία. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Ετσι, σε περίπτωση τυφλού, μαζικού χτυπήματος θα υπάρχει ο «επιζών πρόεδρος», που θα αναλάβει αμέσως... The post Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Το πιο σωστό «λάθος» της Ουκρανίας appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:20 13/03/2022

Το κόστος της ασφάλειας σε ανασφαλείς καιρούς

eleftherostypos.gr
Είμαστε στην καρδιά της τέλειας καταιγίδας. Συνήθως το λέμε καθ’ υπερβολή, αυτό τον καιρό, όμως, απλά απεικονίζει την πραγματικότητα. Πόλεμος, πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Εκτός από την προφανή ύψιστη προτεραιότητα που είναι οι ανθρώπινες ζωές, όλη αυτή η πλημμυρίδα αρνητικών γεγονότων έχει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος... The post Το κόστος της ασφάλειας σε ανασφαλείς καιρούς appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:54 11/03/2022

Αναζητώντας την αυτονομία στο γήπεδο της γεωγραφίας

eleftherostypos.gr
«Αυτονομία». Η λέξη που επαναλαμβάνεται με αγωνία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις τελευταίες δραματικές ημέρες από την έναρξη του πολέμου. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Αυτονομία στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στα σιτηρά. Αλλά μια στιγμή. Αυτονομία δεν αναζητούσαμε και στα δύο χρόνια της πανδημίας; Τότε που ψάχναμε παντού για μάσκες και αναπνευστήρες και... The post Αναζητώντας την αυτονομία στο γήπεδο της γεωγραφίας appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:36 10/03/2022

Το ξύπνημα των Βίκινγκς και η Βενεζουέλα

eleftherostypos.gr
Αν ο Πούτιν ήταν ο καλός σε αυτή την ιστορία, τότε θα μιλούσαμε για τους «άθλους του Βλαντιμίρ». Τώρα, όμως, ας μιλήσουμε καλύτερα για τις καραμπόλες του. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Ισως να μην υπάρχει άλλη απαρχή πολέμου στην παγκόσμια Iστορία που να προκάλεσε τόσο γρήγορες και τόσο εντυπωσιακές αλλαγές στους γεωπολιτικούς... The post Το ξύπνημα των Βίκινγκς και η Βενεζουέλα appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:40 09/03/2022

Aλλο η Ρωσία κι άλλο το καθεστώς Πούτιν

eleftherostypos.gr
«Η επονείδιστη δίκη που προκάλεσαν οι παραχαράκτες και διαστρεβλωτές της Iστορίας δεν πραγματοποιήθηκε ούτε επί τσάρου ούτε επί Λένιν ούτε επί Στάλιν. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Ούτε την εποχή που έλιωναν οι πάγοι (περίοδος Χρουτσόφ) ούτε επί στασιμότητας (περίοδος Μπρέζνιεφ) ούτε επί Περεστρόικας (περίοδος Γκορμπατσόφ). Ούτε καν στις αρχές του 21ου αιώνα.... The post Aλλο η Ρωσία κι άλλο το καθεστώς Πούτιν appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:58 08/03/2022

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

eleftherostypos.gr
Ηταν πολλοί εκείνοι που αψήφησαν το χθεσινό κρύο και συνόδευσαν τη Μαριέττα Γιαννάκου στην τελευταία της κατοικία. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Ο πρωθυπουργός στο κατευόδιό του μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σπάνια ευρύτητα γνώσεων που είχε, για τις καθαρές επιλογές και την προοδευτική αντίληψη με την οποία έβλεπε τον κόσμο. Πράγματι, ήταν... The post Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
16:06 03/03/2022

Διαδικτυακοί πόλεμοι και προπαγάνδα

eleftherostypos.gr
«Μέσα σε συνθήκες έντονης παραπληροφόρησης και με τα κοινωνικά δίκτυα να ενισχύουν στρατιωτικούς ισχυρισμούς και των δύο πλευρών, η εξακρίβωση των πραγματικών γεγονότων είναι δύσκολη. Ιδού ποια γεγονότα μπορέσαμε σήμερα να επιβεβαιώσουμε». Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Με τις φράσεις αυτές ξεκινούσε πριν λίγες ημέρες τη συνοπτική επισκόπηση της ειδησεογραφίας ένα από τα... The post Διαδικτυακοί πόλεμοι και προπαγάνδα appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:08 01/03/2022

Eτοιμοι για πορεία στην αμερικανική πρεσβεία;

eleftherostypos.gr
Δεν είναι μόνο η ανοησία ανίκητη, είναι και η εμπάθεια. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Ουκρανία απειλώντας να παρασύρουν την Ευρώπη σε μια άβυσσο που μπροστά της ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία θα μοιάζει με «πρόβα», διάφοροι σχολιαστές, εντός και εκτός πληκτρολογίων, επέλεγαν να μιλούν... The post Eτοιμοι για πορεία στην αμερικανική πρεσβεία; appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:46 25/02/2022

Από το λιγνίτη στην πυρηνική ενέργεια: Ενεργειακή τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ

eleftherostypos.gr
Ο Μεντβέντεφ είπε να προετοιμαστούμε για 2.000 ευρώ το φυσικό αέριο. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Εντάξει, τόσο του ήρθε να πει τόσο είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πόσα ακριβώς θέλει για να μας τρελάνει; Την ώρα που όλος ο πλανήτης καίγεται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί παγκοσμίως,... The post Από το λιγνίτη στην πυρηνική ενέργεια: Ενεργειακή τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
13:12 24/02/2022

Φταίει που δεν είναι Βέλγος υπουργός Εργασίας;

eleftherostypos.gr
Μοιάζει με ανέκδοτο. Εκείνοι που ωρύονταν πριν μερικούς μήνες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έδινε τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, εξυμνούν τώρα το αντίστοιχο νομοσχέδιο του Βελγίου που προβλέπει τα ίδια! Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Παράλογο; Οταν στην αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι παράλογα και όλα ξεχειλίζουν... The post Φταίει που δεν είναι Βέλγος υπουργός Εργασίας; appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
15:36 21/02/2022

Καμίλα Βαλίεβα: Οι Ολυμπιακοί τελειώνουν, η Ρωσία συνεχίζει

eleftherostypos.gr
Ο μέσος Ελληνας γνωρίζει για το τριπλό φλιπ και το τετραπλό άξελ όσα γνωρίζει και για τη ρωσοουκρανική κρίση. Ελάχιστα. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Και όμως, αν εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην περίπτωση της 15χρονης Καμίλα Βαλιέβα, θα ανακαλύψουμε πως με έναν περίεργο τρόπο αυτά τα δύο θέματα, ο αθλητισμός και ο πόλεμος,... The post Καμίλα Βαλίεβα: Οι Ολυμπιακοί τελειώνουν, η Ρωσία συνεχίζει appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:38 20/02/2022

Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης, Ελβετοί και αψείς ορεινοί

eleftherostypos.gr
Το «όχι» στα Ραφάλ, το «ναι» στις φρεγάτες και το «παρών» επί της αρχής είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη δημιουργική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Αν προσθέσουμε το λόγο και το ύφος Πολάκη εντός της Βουλής, -εκτός υπάρχει ο Θανάσης Καρτερός να κρατά... The post Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης, Ελβετοί και αψείς ορεινοί appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
14:40 18/02/2022

Τρεις κρίσεις στη σειρά, η τέλεια καταιγίδα

eleftherostypos.gr
Η ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια η εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος δεν θα είχε τόσο δυνατό αποτύπωμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αν δεν είχαν προηγηθεί αυτά που προηγήθηκαν.   Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη Δηλαδή η 10ετής οικονομική κρίση, από την οποία, πριν προλάβουμε να σηκώσουμε κεφάλι, πέσαμε ξανά στα δίχτυα της νέας οικονομικής... The post Τρεις κρίσεις στη σειρά, η τέλεια καταιγίδα appeared first on Ελεύθερος Τύπος.
17:38 17/02/2022

Φορτώνουμε νέα post...

End of content

No more pages to load