28η Οκτωβρίου 1940 – Μαρτυρίες των νέων της εποχής: «Πού με βρήκε η κήρυξη του πολέμου»
08:04 - 28/10/2021
«Ο πόλεμος με βρήκε μαθητή γυμνασίου στο χωριό Τοξότες της Ξάνθης» θυμάται ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, φέρνοντας πολλά χρόνια αργότερα στο νου τις πρώτες ώρες του ελληνοϊταλικού πολέμου «Ο πατέρας μου Νικόλαος, ήταν πρόεδρος της κοινότητας. Διαθέταμε ένα κοινοτικό ραδιόφωνο το οποίο ήταν τοποθετημένο σε ένα εστιατόριο. Απ’ εκεί συνδεόταν με μεγάφωνο στην πλατεία του χωριού. Απ’ εκείνο το ραδιόφωνο μάθαμε για τον πόλεμο. Εγώ και οι συμμαθητές μου, ως νέοι τότε, διακατεχόμεθα από μια θετική σκέψη. Πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε». Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής Όσοι βίωσαν εκείνη την ηλιόλουστη μέρα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940, δεν την ξέχασαν ποτέ. Όλοι θυμούνται πού βρίσκονταν και τι έκ
Διαβάστε Περισσότερα στο Newsbeast.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ
28η Οκτωβρίου: Ο Έλληνας στρατιώτης που σκοτώθηκε το πρώτο λεπτό του πολέμου
Ο άγνωστος στρατιώτης Γεώργιος Μπουκουβάλας που σκοτώθηκε στο πρώτο λεπτό της ιταλικής επίθεσης στη γραμμή προκαλύψεως στο Αηδονοχώρι της Κόνιτσας, ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.Έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδος, στις 5:30 το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οπλίτης Μπουκουβάλας Γεώργιος του Δημητρίου. Εκείνο το ξημέρωμα, τον βρήκε μέσα στο χαράκωμα, στο ξωκλήσι του Άη Γιώργη στο Αηδονοχώρι της Κόνιτσας. Υπηρετούσε στο επιστρατευμένο 51ο Σύνταγμα Πεζικού. Μέσα από μαρτυρίες, ακολουθήσαμε μαζί με το Δημήτρη Μαλάμη από το Αηδονοχώρι, τα τελευταία βήματα του ηρωικού οπλίτη, που καταγράφεται ως ένας από τους τρεις πρώτους νεκρούς του μετώπου. Φτάσαμε στο Μπουραζάνι και από εκεί, ακολουθήσαμε έναν
Διαβάστε το στο ieidiseis.gr