#Τη Υπερμάχω

"Ω γλυκύ μου Έαρ" από το Βυζαντινό Μουσικό Σύνολο Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

patrasevents.gr
Φιλοποίμενος 24, ΠάτραΠαρασκευή, 07 Απρ 2023 19:30ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ "Ω γλυκύ μου Έαρ"Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος Βυζαντινό Μουσικό Σύνολο Δικηγορικού Συλλόγου ΠατρώνΔιευθύνει ο Βασίλης Καυκόπουλος. πρωτοψάλτης ΧαιρετισμόςΑθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δ.Σ.Πατρών Εκφωνούν και σχολιάζουνΣταύρος Νιφόρας, Πολιτικός ΕπιστήμωνΣοφία Καυκοπούλου, Δημοσιογράφος - Υπ. Δρ. ΘεολογίαςΠαρεμβαίνειΕλευθέριος Πολυκρέτης, Λογοτέχνης - συγγραφέας 1) Τη Υπερμάχω...2) Σήμερον της σωτηρίας ...3) Ωδές από τον Κανόνα του Ακαθίστου...4) Την ωραιότητα...5) Την κοινήν Ανάστασιν..
19:34 05/04/2023

Όταν η Ειρήνη Παπά έψαλε κρυφά «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγία Σοφία

ekklisiaonline.gr
Η Ειρήνη Παπά έψαλλε το «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη στo πλαίσιo τηλεοπτικής εκπομπής το 1983. Το άρθρο Όταν η Ειρήνη Παπά έψαλε κρυφά «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγία Σοφία εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
21:04 03/03/2023

Ιταλία: Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Ουκρανία – Έψαλαν το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”

ekklisiaonline.gr
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Το άρθρο Ιταλία: Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Ουκρανία – Έψαλαν το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
11:26 26/02/2023

Ειρήνη Παπά: Όταν έψαλε κρυφά “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” μέσα στην Αγιά Σοφιά – Ανατριχιαστικό βίντεο

thecaller.gr
Η Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.Η Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.Η Ειρήνη Παπά υπήρξε εκτός από σπουδαία ηθοποιός και μια δυνατή γυναίκα. Μια ισχυρή και επιβλητική προσωπικότητα. Μια γυναίκα ελεύθερη, που δεν έμπαινε σε καλούπια, τολμηρή. Ένα περιστατικό από το παρελθόν έρχεται να πιστοποιήσει την τόλμη της αξέχαστης ηθοποιού. Λίγο πριν το Πάσχα του 1983, […]
19:22 14/09/2022

«Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» – ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

ekklisiaonline.gr
ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 2022: Σήμερα, Παρασκευή (8/4) πραγματοποιείται στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, ενός από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ώρα έναρξης σε πολλές εκκλησίες είναι στις 18:00. Το άρθρο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» – ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
16:06 08/04/2022

Από το “Τη Υπερμάχω” στο “Συννεφιασμένη Κυριακή”

ekklisiaonline.gr
Συννεφιασμένη Κυριακή και Τη Υπερμάχω - Καθρέφτισμα ή Αντικατοπτρισμός; Το άρθρο Από το “Τη Υπερμάχω” στο “Συννεφιασμένη Κυριακή” εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
13:24 04/04/2022

Ακάθιστος Ύμνος: Πως δημιουργήθηκε και πότε ψάλλεται

ekklisiaonline.gr
Πότε ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος ή, όπως έχει επικρατήσει το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»; Το άρθρο Ακάθιστος Ύμνος: Πως δημιουργήθηκε και πότε ψάλλεται εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
12:52 04/04/2022

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη, η πίστη και η γλώσσα μας είναι αχώριστες

ekklisiaonline.gr
Η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη, η πίστις και η γλώσσα μας είναι αχώριστες, είπε εμφανώς συγκινημένος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε μαθητές και μαθήτριες του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Πόλεως, που έψαλαν το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Μαρτίου 2022, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, το κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω», στον ίδιο τόπο όπου πρωτακούστηκε το 626 μ.Χ. Το άρθρο Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη, η πίστη και η γλώσσα μας είναι αχώριστες εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
12:48 27/03/2022

Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 2022: Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια

ekklisiaonline.gr
Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: Κοντάκιον – Ήχος πλ. δ’. Το άρθρο Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 2022: Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
13:48 18/03/2022

Β΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας- Ακάθιστος Ύμνος: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

ekklisiaonline.gr
Ακάθιστος Ύμνος είναι «Κοντάκιον». «Κοντάκια» παλαιότερα ελέγοντο ολόκληροι ύμνοι, ανάλογοι προς τους «Κανόνες». Η ονομασία οφείλεται μάλλον στο κοντό ξύλο επί του οποίου ετυλίσσετο η μεμβράνη που περιείχε τον ύμνο. Το πρώτο τροπάριο ελέγετο «προοίμιο» η «κουκούλιο» και τα ακολουθούντα ελέγοντο «οίκοι», ίσως διότι ολόκληρος ο ύμνος θεωρείτο ως σύνολο οικοδομημάτων αφιερωμένων στη μνήμη κάποιου αγίου. Κοντάκιο λέγεται συνήθως σήμερα το πρώτο τροπάριο ενός τέτοιου ύμνου. Το άρθρο Β΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας- Ακάθιστος Ύμνος: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
13:32 14/03/2022

Ξεκινούν σήμερα οι Χαιρετισμοί – Τί συμβολίζουν

grtimes.gr
Οι Χαιρετισμοί, ή αλλιώς και Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της κ.λ.π., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι” αυτό τον αγώνα. Σημειώvεται πως Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί εξίσου για πολλούς άλλους αγίους, ωστόσο οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους το
11:20 11/03/2022

Ακάθιστος ύμνος-Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου – Α’ Στάση: 11 Mαρτίου

ekklisiaonline.gr
Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Το άρθρο Ακάθιστος ύμνος-Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου – Α’ Στάση: 11 Mαρτίου εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
12:32 10/03/2022

Από την Τρίγλια στη Ραφήνα: Στα βήματα της Παναγίας Παντοβασίλισσας (βίντεο)

irafina.gr
Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μετά τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Βιθυνίας, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στον “λαβωμένο” από τον χρόνο, αλλά όχι από τη λήθη, ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, κτίσμα του 11ου αιώνα, και έψαλε το «Τη Υπερμάχω…» και το απολυτίκιο των […]
13:22 21/01/2022

Συγκινητικές στιγμές στην Τρίγλια: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψάλλει το “Τη Υπερμάχω” σε ερειπωμένο ναό

vimaorthodoxias.gr
ΝΕΑ -O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ψάλλει το “Τη Υπερμάχω…” στον λαβωμένο από τον χρόνο και τις φυσικές καταστροφές βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, στην Τρίγλια της Βιθυνίας. (19 Ιανουαρίου 2022) O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανίων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στη Θεία Λειτουργία […]
18:30 20/01/2022

Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…»

ekklisiaonline.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. Το άρθρο Στη «λαβωμένη» Παναγία Παντοβασίλισσα ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω…» εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
17:48 20/01/2022

O Οικ. Πατριάρχης ψάλλει το “Τη Υπερμάχω…” στον λαβωμένο Ναό της Παντοβασίλισσας (VIDEO)

ekklisiaonline.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. Το άρθρο O Οικ. Πατριάρχης ψάλλει το “Τη Υπερμάχω…” στον λαβωμένο Ναό της Παντοβασίλισσας (VIDEO) εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
17:12 20/01/2022

Τις Φέρες επισκέφθηκαν οι Φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

evros24.gr
Στην πόλη των Φερών και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας υποδέχτηκε χθες το πρωί της Κυριακής ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κολγιώνης, τους φίλους του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.Οι επισκέπτες αφού ξεναγήθηκαν στο λαμπρότερο εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής μας, έψαλαν το “Τη Υπερμάχω”. Παρών στην όμορφη […]
11:30 15/11/2021

Είδε ο Ερντογάν τον Βαρβιτσιώτη και φοβήθηκε

pronews.gr
Σε πολύ «σκληρές» δηλώσεις προέβη ο υφυπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προειδοποιώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προσβάλλουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Μετά από αυτή την δήλωση κι ενώ οι Τουρκικές φρεγάτες κοντεύουν να φτάσουν έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Τούρκος πρόεδρος σκέφτεται στα σοβαρά να δείξει έμπρακτη μετάνοια ψάλλοντας το «Τη Υπερμάχω» μέσα στην Αγία Σοφία. Κάποιος να ξυπνήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υπενθυμίζοντας του πως οι Τούρκοι κόβουν βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα όποτε κάνουν κέφι τα τελευταία δυο χρόνια και η Αθήνα απλά παρακολουθεί μετακινώντας συνεχώς τα όρια της κυριαρχίας μας από τα δώδεκα
00:16 26/09/2021

Το ΔΣΟ στον Άγιο Σάββα και στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου (ΦΩΤΟ)

.romfea.gr
«Η Ελλάδα και η Σερβία κατέγραψαν τα περισσότερα θύματα στην ηρωική αντίσταση που αντέταξαν κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως και η Ρωσία, ως ΕΣΣΔ, πλήρωσε τον μεγαλύτερο τίμημα με εκατομμύρια νεκρούς, στον νικηφόρο πόλεμο που διεξήγαγε κατά των Γερμανών εισβολέων και των συνεργατών τους. Καθήκον μας είναι να τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των λαών μας. Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές του χρέους μας να μην επιτρέψουμε την επιστροφή ολοκληρωτικών ιδεολογιών, που εσχάτως επαναδραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης». Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής
14:48 16/06/2021

1821-2021: Ζει Κύριος ο Θεός – Ζήτω η ΕΛΛΑΣ

vimaorthodoxias.gr
ΕΛΛΑΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον. Ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
14:21 28/03/2021

Φορτώνουμε νέα post...

End of content

No more pages to load